Pages

8 Haziran 2012 Cuma

MALATYA'DAN FASULYE YAPRAĞI SARMASI





Yıllar önce Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yedim bu yemeği.Tadı damağımda kaldığı için uzun bir süre yapmayı düşündüm ama,  ya fasulye yaprağının zamanı geçti ya da aynı tadı bulamama korkusundan cesaret

edemedim. Geçenlerde Malatya mutfağına konuk olan ve bu yemeğin kiraz yaprağıyla yapılan versinyonunu tarif eden   Mehmet Yaşin'in programını izledikten sonra aklıma geldi bu güzel yemek.Mehmet bey gibi gezme ve davet edilme fırsatım olmadığı için bu güzel lezzeti ben evime davet ettim. Sağolsun iş yerimize kadar bize ineğinden süt, bahçesinden sebze ve meyve getiren  organik Fatma teyze sayesinde yemeğimin en önemli malzemesi olan fasulye yapraklarını da temin ettikten sonra  bloglardan da derlediğim ve birleştirdiğim tarifle bu güzel yemeği sizlerle paylaşmak istedim. Malzemeler (3 kişilik)

 İç harcı

  30-40 adet fasulye yaprağı
  2 su bardağı yarma(aşurelik buğday da denir)
  1 çay bardağı un

Sos için   3 su bardağı yoğurt
   1 fincan un
   1 adet yumurta
   1 çay bardağı su
   2 yemeklik soğan
   tuz
  3 yemek kaşığı sıvı yağ
  1 yemek kaşığı salça(arzuya göre biber veya domates)

 

Yapılışı:

Aslında bu tarifin esasında yarmanın çekilmiş olması lazım ama ben burda bulamadığım için yarmayı bir gece önceden sıcak suyla ısladım ertesi gün yıkayıp mutfak robotundan geçirdim. Daha sonra yavaş yavaş unu koyarak cıvık bir hamur elde ettim ve en sonunda tuzunu ilave ettim. Yaprakları haşlamıyoruz çiğ olarak yaprağın uç kısmına bir miktar iç harcından koyup incecik sardıktan sonra tenceremize açılmayacak birşekilde diziyoruz. 

 

 

  sarma işlemimiz de bittikten sonra üstüne sarma taşı yoksa eğer bir tabak koyarak sıcak suyumuzu da ekleyip ağzını kapatarak pişirmeye bırakıyoruz. 

Sos için yoğurdu, unu ve yumurtayı çırparak 1 çay bardağı  suyumuzu da ekleyip ocağa pişirmeye alıyoruz. Sosumuz kaynadıktan sonra tuzu atıp 5 dakika sonra ocağın altını kapatıyoruz. 






 Daha sonra tavada zeytinyağı ile soğanları kavurup salçamızı da ekliyoruz acı seviyorsak pul biber de koyabiliriz. Son olarak tabağa aldığımız sarmaların üstüne yoğurtlu sostan gezdirip üstüne de salçalı soğanımızı ilave edip bir güzel oturup afiyetle yiyoruz herkese afiyet olsun.

Lütfen! Bu yemek hakkında yorum yaparsanız çok ama çok sevinirim.

 

 

 

 

 

 

7 yorum:

  1. tarifiniz için teşekkürler.kirazlar yaprak versin diye bekliyorum.merak ettiğim bir lezzet.

    YanıtlaSil
  2. Ne demek şimdiden afiyet olsun. Ben de bu sene kiraz yaprağından yapacağım ben de bekliyorum yaprağı.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. aşurelik buğday farklı yarma farklı yarma undan biraz iri buğday ise adı üstünde zaten buğday

    YanıtlaSil
  6. Bu tarifi anlatmışlardı ama ben herkes bilmez sanıyordum, hiç duymamıştım. Meğersem internette tarifi ile varmış. İnşaallah denemek istediğim bir tarif. En çok merak ettiğim yaprakların çiğ olup olmadığıydı sarmadan evvel. Arkadaşın birisi yarma unun irisi demiş. Hayır yarma bildiğimiz aşurelik buğdayın dövülmüş/çekilmiş halidir, ince olduğu için de çabuk pişer. Ayrıca bu tarifte, bana verilen tarifte; yoğurtlu karışım önden bi pişiriliyor ve sonra yapraklar bu karışımla birlikte pişiriliyordu. kavrulmuş salçalı Soğanlar tencereye, direk pişmiş yoğurtlu sarmaların üzerine dökülüyordu. Sizinki farklı geldi, bu şekilde yapsak olur mu?

    YanıtlaSil
  7. Ben fasulye yaprağıni haşlıyorum kavurmasini yapıyorum sarımsaklı yoğurtla şahane olur ıspanak gibi kavurun yumurtada koyabilirsiniz

    YanıtlaSil